Ierland
Wicklow Way

Meerdaagse wandeltocht door de Wicklow Mountains
Ruim 130 kilometer wandelen van Dublin naar Clonegal


Dag 1 Dublin-Marlay Park - Annacrivey/Enniskerry 4:45 21,5km

Vandaag starten we de Wicklow way in Marlay Park (Dublin). De start is bereikbaar met bus 16. Het eerste stuk van de route gaat door het stadspark zelf. Vervolgens even langs de weg en dan begint al snel de klim naar Fairy Castle. Als je even stil staat en achterom kijkt heb je een prachtig uitzicht over Dublin en zie je de zee liggen. Je kan er voor kiezen om even een korte wandeling te maken naar de top zelf, zeker even doen deze extra 20 minuten (retour), het uitzicht bij goed weer is prachtig.

Vervolgens afdaling richting Glencullen na oversteek van de Glencullen River klim je omhoog over de Glencullen Mountain. Laatste gedeelte een afdaling door het bos.

Overnachting: Brook Cottage www.enniskerry.org  

Dag 2 Annacrivey/Enniskerry - Oldbridge/Roundwood 5:30 21,5km (start Parking)

Start parkeerplaats, afdaling naar Glencree River welke je oversteekt via brug. Vervolgens klim omhoog over bosweg. Onderweg een mooi uitzicht op Powerscourt waterval. Als je de route vervolgt kan je ervoor kiezen om nog Djouce Mountain te beklimmen, wij hebben dat wel gedaan. Het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard. De afdaling van White Hill gaat over planken die zeker als het nat is niet overbodig zijn. Je passeert onderweg de gedenksteen van J.B. Malone de grondlegger van de Wicklow Way.

Na afdaling helaas een stuk over de weg en vervolgens het bos weer in. Het laatste stuk vandaag gaat grotendeels bergaf. 

Overnachting: Wicklow Way Lodge www.wicklowwaylodge.com

Dag 3 Oldbridge/Roundwood - Laragh/Glendalough 3:00 11,5km (+ rondwandeling Glendalough 3km)

Even een stukje over de weg en vervolgens omhoog over pad naar Paddock Hill. Onderweg even een mooi doorkijk op Glendalough waar je al even een glimp van de tower op kunt vangen. Na afdaling aankomst bij visitor centre. Een bezoek aan de Monastic City mag niet ontbreken tijdens deze wandeling. Vandaag ligt ons overnachtingsadres stukje van de route in het dorp zelf (2km). Hier zijn diversen voorziening zoals, pub, restaurant en shop.

Overnachting: Clondara B&B

 

 

 

Dag 4 Laragh/Glendalough - Drumgoff 4:15 16,5km

Vanuit het dorp moet je eerst even een stukje lopen om op de route te komen (30minuten) de mooiste pad is de Green Road. Ter hoogte van Upper Lake klim je langs Poulanass Waterfall omhoog, je volgt nu een bosweg naar Lugduff Gap (Mullacor). Vervolgens wandelpad en weer bosweg afdalend naar Drumgoff. Overnachting in Glenmalure Lodge waar een pub zit waar je kunt eten en drinken.

Overnachting: Glenmalure Lodge www.theglenmalurelodge.com

 

 

 

 

 

 

Dag 5 Drumgoff - Kyle/Moyne 5:45 25,5km

Net na vertrek passeer je de Drumgoff Barracks en vervolgens het punt waar je halverwege de route bent, hier staat een markeringspunt. Vervolgens loop je via een bosweg omhoog door het bos, via wandelpad en weer weg verder wisselend stijgen en dalen, vandaag loopt de route veel door bos. Afdalen naar Iron Bridge, hier begin je aan de klim de Sheilstown op. Laatste deel vandaag gaat over verharde weg waar het erg rustig is nu meer uitzichten dan in bos. Het laatste stuk naar de farm sla je even van de route af (1km).

Overnachting: Kyle Farmhouse  www.kylefarm.com

 

 

Dag 6 Kyle/Moyne - Stranakelly 4:45 20km

Eerst even terug naar de route en  verder de weg vervolgen, afslag naar wandelpad dat je naar boven toe volgt om Ballycumber Hill heen. Je hebt hier aantal keer mooie uitzichten. Afdaling en brug over de Derry River oversteken, klim over wandelpad omhoog Muskeagh. Daarna afdaling en lang stuk over asfalt weg, niet heel druk maar er rijdt wel verkeer. Je komt langs Tallons Dying Cow een oude en kleine pub, zeker even binnen kijken en een drankje nemen. Ons adres voor vannacht ligt precies op de route.

Overnachting: Lugnaquillia view 

Dag 7 Stranakelly - Clonegal 5:15 24km

Vanmorgen staan we direct op route dat is prima. Over asfaltweg langs kerk, oversteek drukke weg, opletten! Vandaag helaas veel over asfalt, niet heel druk verkeer. Stuk over bosweg, mooie uitzichten, afdaling en vervolgens verder over asfaltweg naar Clonegal eindpunt Wicklow way.

In Clonegal zijn er diversen adressen waar je kunt overnachten. Maar let op, er is geen busverbinding naar andere plaatsen. Wij hebben overnacht in Bunclody (5km). Ook hier rijd geen bus naar toe, dus extra lopen of een lift. Vaak halen de mensen van B&B je graag op.

Vanuit Bunclody heb je twee keer per dag (morgen en avond) een busverbinding naar Dublin. Bus Eireann 132 www.buseireann.ie

Overnachting: Moss Cottage www.mosscottageireland.com

 

Algemeen Wicklow Way:   

De Wicklow Way start in Dublin en eindigt in Clonegal. Je kan de route ook omgekeerd lopen. Een misverstand is dat het laatste gedeelte niet mooi zou zijn. Dit is zeker niet waar, het is inderdaad anders dan het eerste gedeelte en helaas wat meer over verharding. Toch is het zeker de moeite om heel de route van 132 kilometer te lopen.

De route is erg goed bewegwijzerd en prima te doen bij een goede conditie. Via de website www.wicklowway.com kan je zelf een route plannen en overnachtingsadressen reserveren. 

De route zoals hierboven beschreven is zoals wij hem hebben gelopen. Er zijn vele andere etappes mogelijk zodat je zelf de duur en overnachtingen kan bepalen. Wij hebben steeds overnacht in B&B's en dat is erg goed bevallen. De mensen zijn over het algemeen erg gastvrij en vriendelijk.

Reis er naar toe:   

Vanuit Nederland kan je per vliegtuig vanuit o.a. Amsterdam Schiphol vliegen naar Dublin.

Ook kan je per trein en ferry,een lange maar mooie reis. Vanuit Nederland naar Brussel van daar uit met de Eurostar naar Londen en via Chester naar Holyhead en vandaar per ferry naar Dublin. www.eurostar.com en www.irishferries.com

 

 

 

Boek en kaart:   

Alle kaarten zijn ter plaatse te koop of in Nederland bij bergsportzaak of reisboekhandel na te vragen. De route staat ook zeer goed bewegwijzerd doormiddel van bordjes en markeringspaaltjes.

 

 

Links:

www.wicklowway.com
www.buseireann.ie
www.irishferries.com
www.eurostar.com

Meer info:

Wil je na het lezen van de reis hierboven nog meer weten stuur dan gerust een mailtje naar mail@capannabel.nl

       

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

p>