Schladminger tauern
Huttentocht Oostenrijk

Schladming - Hochwurzen hutte - Ignaz Matiss hutte - Keinprechter hutte - Golling hutte - Preintaler hutte - Hans Wodl hutte - Aich


1. Hochwurzen hutte  - Ignaz mattis hutte 4:00 +685m - 555m

Vanuit Schladming kun je met de bus en vervolgens kabelbaan tot aan de hut komen.
Je kunt ook naar de hut lopen
vanuit het dal, ongeveer 3-3,5 uur.

Vanaf de Hochwurzen hutte kan je via Scheideck 2339m of via de Ursprung alm 1604m naar de Ignaz mattis hutte lopen. Wij zijn eerst afgedaald naar de alm en vervolgens omhoog richting Giglach see en vervolgens de hut. Vanaf het terras voor de hut heb je een mooi uitzicht op het meer en de omgeving.

 

 

2. Ignaz mattis hutte - Duisitzkarsee hutte - Keinprechter hutte 4:15 +580m - 735m

Vanaf de hut loop je door een prachtig stuk, helaas weinig zicht door het slechte weer.
Afdaling richting Duisitzkarsee 1680m, waar we in de hut even opwarmen met heerlijke soep.
Vervolgens stijgend door bebossing en vervolgens boven de bomen grens naar de hut.
In de hut hebben ze inmiddels het kacheltje al opgestookt om een beetje op te drogen. Worden gastvrij ontvangen in de hut.

 

 

 

 

3. Keinprechter hutte - Landawirsee hutte - Golling hutte 5:15 +955m - 1200m

Vanmorgen beginnen we gelijk met een aardige klim naar de Trockenbrot scharte 2137m. Vanaf de scharte zie je de Landawirsee hutte liggen waar we naar afdalen zometen. Een mooi uitzicht vanaf hier. Na de afdaling tot de hut, verder op weg naar de Golling scharte. Iin de stromende regen omhoog door de sneeuw en mist vervolgen we onze tocht. Vandaag weinig uitzichten hier.

 

 

 

4. Golling hutte - Prientaller hutte 5:15 +1145m - 1110m (via Greifenberg 2618m)

Vanaf de hut gelijk flinke klim omhoog van 1000 meter naar de Griefenberg,2618 meter. Een mooi stuk,maar boven worden we niet beloond met een uitzicht. Het is steenkoud en mistig. Vanaf de top afdaling door een prachtig gebied van meertjes en een heerlijke omgeving. Nu wordt het zelfs wat warmer en lichter!

Vanaf de Klafferscharte eerste stuk steile afdaling vervolgens vlakker naar de hut die dan ineens voor ons ligt.

           

               

 

5. Prientaller hutte - Hans Wodl hutte 5:15 +760m -915m (via Neualm scharte)

Vanaf de hut eerst een aardige klim naar de Neualm scharte 2347 meter. Het is een niet heel druk belopen stuk het eerste gedeelte zo te zien. Laatste stuk naar de scharte even flink omhoog nog. Vanaf de Neualm scharte een schitterend uitzicht,twee kanten op kijk je de wereld uit. Je ziet beneden in de verte de Hans Wodl hutte en de bergmeren liggen.

Vanaf de scharte eerste deel door puin naar beneden. Langs de meren en aantal watervallen. De hut is een echte berghut,ook een prachtige ligging. Op terras genieten van al dit moois.

 

 

 


 

6. Hans Wodl hutte - Aich 2:30 -830m

De afdaling tot aan Forellenhof is nog een mooi stuk,waterval en veel vis in het meer. Daarna een wat minder interessant stuk tot Aich.V


 

 

 

 

Praktische info:

De hierboven beschreven tocht is gelopen, 1e week Juli 2010.
Beginpunt: Schladming (bereikbaar met trein) - Eindpunt: Aich (bereikbaar met trein/bus) Door werkzaamheden aan het spoor,geen trein maar met bus terug naar Schladming. Van hier uit goede verbinding naar Duitsland en vervolgens naar Nederland.
Condities: 1e deel van de tocht veel regen. Vanaf Landawirsee hutte naar Gollingscharte sneeuw,met stokken goed te doen. Op delen waar nodig tijdens deze tocht zijn wat kabels en treden aangebracht. Staat pad vanaf Neualm scharte naar Hans Wodl hutte slecht. Volgens de huttenwaard wordt dat zeer binnenkort veranderd.
Hutten: Wij hadden van te voren alleen de Hochwurzen hutte gereserveerd, verder geen reservering, voldoende plaats zeker zo vroeg in seizoen.
Dal: Overnachting Schladming,Gasthof Feichter.
 

 

 

Wandelkaarten:     Kompass 31 Radstadt-Schladming-Flachau 1:50 000
                                Freytag&Berndt WK201 Schladminger tauern- Radstadt-Dachstein 1:50.000
 

Links:

Duitse spoorwegen       
Oesterreichiser alpenverein
Schladming
Gasthof Feichter - Schladming
 

Meer info:

Wil je na het lezen van de tocht hierboven nog meer weten stuur dan gerust een mailtje naar mail@capannabel.nl